ایام ربیع الاول و تقابل آشکار جریان انحرافی شیرازی با وحدت مسلمین
آیینها و مناسبتهای دینی، اعیاد و وفیات اهل بیت(ع) از ظرفیتهای موجود است. غدیر، عاشورا و جشنهای مهدوی مانند نیمه شعبان سالروز تولد منجی عالم امکان و نهم ربیعالاول سالرزو آغاز امامت امان زمان (عج) چنان شورانگیز و تأثیرگذار است که علاوه بر برانگیختگی احساسات و عواطف معنوی و انسانی مردم و مشارکت بالای آنها در اجرای آن، پیامها و درسهایی به دنبال داشته که زیربنای فکری فرهنگی بسیاری از نهضتها و جنبشهای اسلامی و آزادیبخش بوده است، مانند قیامهای صدر اسلام (توابین، زید شهید، شهید فخ و …) و نیز جریان نهضت تنباکو، مشروطه و سرانجام انقلاب اسلامی و نهضت مقاومت و بیداری اسلامی.
ولی متأسفانه گروههای انحرافی از مناسبتهای مذهبی به خصوص نهم ربیع سوءاستفاده کرده و با اجرای برخی از برنامههای ناخوشایند، وحدت جامعه اسلامی را از بین میبرند.
شعائر اسلامی و اولویتهای دینی
در اسلام، بحث شعائر دینی داری اهمیت ویژه است. قرآن، تعظیم شعائر را نشانه تقوا دانسته است: «ذَلِکَ وَمَن یُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِن تَقْوَى الْقُلُوبِ»؛ امر چنین است و هر کس که شعائر الهی را بزرگ بدارد، این امر از پرهیزگاری دلهاست، «شعائر» یعنی علامات و نشانههایی که خداوند آنها را برای اطاعت خود نصب کرده، مثل صفا و مروه که خداوند آنها را از شعائر الهی مینامد، لذا هر کس که احترام شعائر الهی را حفظ کند و آنها را بزرگ بدارد این عمل او از تقوای قلبش نشان میگیرد، چون حقیقت تقوی و از مصادیق تقوی آن است که انسان از ناخشنودی و سخط الهی احتراز کند و از محرمات او اجتناب کند که این عمل امری معنوی و قائم به دل انسان است.
بر اساس آیه مذکور، شعائر، مجرای تحقق رضایت الهی و تقوا است، اما مشاهده میشود که گاهی برخی از مسلمانان، رفتارهای خلاف تقوا و در برابر رضایت خداوند و اولیای الهی در مراسمهای مربوط به شعائر انجام میدهند که این نشان دهنده عدم تحقق تعظیم شعائر در کار ایشان است.
نهم ربیعالاول مظهر وحدت
این مناسبت از اهمیت خاصی برای تحقق اهاف دین برخوردار است؛مثلاً شکرگزاری نعمت امام حی و زمینهسازی برای تحقق جهانی شدن اسلام به وسیله امام و موعود ادیان و نیز لزوم برقراری ارتباط معنوی با ایشان و اینکه اطاعت از وی زمینه برقراری آموزههای جهانی اسلام را فراهم میکند. از سوی دیگر جهانی شدن اسلام معادل برقراری انسانیت، توحید و رفاه همراه با عدالت جهانی برای انسان است که همه اینها به رهبری امام زمان (عج) محقق میشود.
در حالی که گروههایی مانند شیعه انگلیسی در پوشش بزرگداشت این مراسم، برنامهها و تبلیغاتی دارند که در جهت عکس این اهداف و فرصتهاست؛ فعالیتهای آنها با ایجاد نفرت نسبت به تشیع و باورهای مربوط به این امام(عج) و نیز مقابل قرار دادن عموم انسانها با آموزههای به نام تشیع، مانعی در پذیرش عمومی جهانیان نسبت به آموزههای اسلام میشود.
بررسی جریانهای انحرافی معاصر در سوء استفاده از شعائر
برخی از این نوع جریانها در پوشش علمی و نام اجتهاد به تبلیغ برداشتهای غیرعلمی خود از دین و شعائر اهل بیت میپردازند. در این گروهها به جای آنکه اجتهاد از طریق مرسوم و متقن حوزهها اثبات شود، آن را امری موروثی کردهاند. نوع دیگری از سوءاستفادههای این جریان، آن است که با صرف تلبس به لباس روحانیت و تبلیغات گسترده در شهرهای تحت نفوذ خود، مرجعیت را برای خود تثبیت میکنند.
تضعیف و تخریب جریان مقاومت اسلامی در سده اخیر: به عنوان نمونه در لبنان بین طرفداران امام موسی صدر و افرادی از این جریان درگیری رخ میدهد که منجر به زخمی شدن چند نفر میشود. بنابر گزارش ساواک در تاریخ 2536/27 در حرم حضرت زینب(ع) این درگیری شدید با دخالت پلیس و زد و خورد پایان یافت. شهید چمران در جایی در این مورد میگوید: «… عدهای از مسلمانان قشری و متعصب را به دور خود جمع و با جنگ تبلیغاتی اعصاب ما را ناراحت مینمایند و شهدای ما را مسخره کرده، میگویند شهید نیستند، زیرا فتوایی برای قتال از مرجع (مورد قبول خود این گروه) وجود ندارد… ».
این ناهمگونی و تقابل با نهضتهای اسلامی، مورد تأیید و رضایت ضمنی شبکههای جاسوسی مانند ساواک در زمان طاغوت قرار گرفته است. در امتداد مخالف عالمان و مجاهدان با این جریان، امام خمینی(ره) پرداخت هر نوع سهم امام به این گروه را حرام اعلام کردند. ایشان فتوا دادند که پرداخت هر نوع سهم امام به حوزه علمیه زینبیه و شاگردان این جریان حرام است و به دستور ایشان در آینده هیچ نوع حقوق به طلبههایی که نزد آنها درس میخوانند پرداخت نخواهد شد. این جریان در برنامههای رسانهای خود که عمدتاً از لندن پخش میشود، توهینهایی به مراجع معظم تقلید مانند حضرت آیتالله بهجت ره و رهبر معظم انقلاب داشته است.
شیعیان واقعی به دنبال طرح عالمانه این موضوع هستند، ولی دشمنان به دنبال آن هستند که اسم ولایت دائما موضوعی برای سرگرمی و مشغولیات مسلمان باشد، (گاهی هم خود جریانها توسط دشمن بازیچه قرار میگیرند) در جریان فعالیت این گروهها هم تحت شبکههای رسانهای این برخورد با موضوع ولایت انجام میشود و اشخاص معلوم الحالی هم مدیریت و اجرای این موضوع را به عهده گرفتهاند.
از مهمترین اقدامات ضد شیعی و مذهبی این گروه منتسب به شیعه در فضای ماهوارهای جهان میتوان به تأسیس چند شبکه فارسی و عربی زبان با نامهای شبکه جهانی امام حسین 1، 2 و 3 مرجعیت، فدک، سلام، رقیه، ابوالفضل العباس، الانوار، خدیجه، الزهرا، المهدی و … اشاره کرد که در ایام محرم با تبلیغ برخی مسائل با عنوان شعائر حسینی، باعث وحشت مردم دنیا از شیعیان شدهاند.
نامگذاری نهم تا پانزدهم ربیعالاول به عنوان هفته برائت توسط شبکه ماهوارهای امام حسین (ع) که این گروه اداره میشود، آن هم دقیقا در ایام هفته وحدت، موجبات نگرانی بسیاری از شیعیان فراهم آورد. نمونه دیگری از اعمالی که باعث ایجاد چهره ناشایست از تشیع میشود مسأله قمهزنی است که تقریباً اکثر مراجع اعلم شیعه این کار را به نحوی رد کردهاند، اما این گروهها فتوای استحباب صادر کردهاند. البته اینگونه رفتارهای ناشایست، با برخورد و عکسالعمل خوب و به موقع بزرگان اهل سنت و شیعه همراه بود.
برخی از فعالیتهای رسانهای مربوط به این جریان
شبکه فدک: یکی از فعالان این جریان که در دادگاه محکوم هم شده است، در لندن منبر میرود و شبکه فدک را مدیریت میکند. چگونگی ورود او به انگلیس هم قابل توجه است، قبل از آنکه به حمایت انگلیسیها به لندن برود در کویت فعالیت داشت، اما تنها سه سال از راهاندازی «هیأت خدام المهدی» توسط وی در کویت میگذشت که تندرویهای وی، دولت کویت را مجبور کرد هیاتش را پلمپ و او را روانه زندان کند.
او حضور چشمگیر و پررنگ در دیگر شبکههای زنجیرهای این طیف فکری نیز غفلت نمیکند. او روزنامهای با نام Shianewspaper منتشر میکند، حوزه علمیه «امامین عسکریین» را در لندن به راهاندازد و در سال 2010 نیز مکان هیاتش در لندن را به حسینیهای بزرگ به نام «حسینیه سیدالشهدا» منتقل و مکان جدید را مجتمعی برای حوزه علمیه، هیات، دفتر کار، موسسه رسانهای، شبکه ماهوارهای فدک، روزنامه شیعه و پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی میدهد. رمضان المبارک 1341 قمری شیخ مقیم در انگلیس در هفدم ماه مبارک و در سالروز وفات عایشه همسر پیامبر اکرم(ص) مجلسی در حسینیه خود در لندن تشکیل داد و از فراز منبر جملات رکیک و نسبتهای وقیحانهای متوجه او کرد، در امتداد کارهای خود اشخاص دارای سابقه قضایی را در شبکه فدک جذب کرد. یکی از این اشخاص که در فرانسه زندگی کرده بعدها وارد ایران میشود و از سوی دادگاه، متخلف شناخته میشود و از ایران خارج شده و در این رسانهها فعالیت میکند. شخص دیگری نیز به عنوان همکار و کارشناس این شبکه از بیروت فعالیت میکند که او هم از متخلفین در دادگاه شناخته شده است.
شبکه سلام: مدیرمسئول شبکه سلام یکی از کسانی است که در مسایل سیاسی ضد نظام جمهوری اسلامی فعالیت میکند تا به حال با شبکه صدای آمریکا مصاحبه کرده تا در این شبکه از قمهزنی دفاع کند! این در حالی است که در خلال مصاحبههای خود، جمهوری اسلامی را نیز بارها متهم به دیکتاتوری کرده است. جدیداً گروهی را به نام «ستاد بینالمللی تعظیم شعائر حسینی» اداره میکند و اکثر کلیپهای که میسازند، صحنههایی از قمه یا لطمهزنی است.
تأمل علمی بر افکار و اقدامات این گروه
اگر به سیر اقدامات گروههای تفرقه افکن و شبکههای رسانهای شیعیان انگلیسی دقت شود، روشن میشود که این اقدامات نتوانسته است غیر شیعیان را به تشیع جذب کند و بلکه برعکس تعصب افراد را به مذهب خود بیشتر کرده است و جان و مال و عرض دیگر شیعیان را هم به خطر انداخته است، بنابراین در یک جمعبندی حرکت این گروهها نتایج معکوسی برای دنیای اسلام ایجاد کرده است، عملکرد این اشخاص در مورد عایشه کاملاً با سیره امیرالمومنی (ع) متفاوت است. حضرت امیر (ع) کسانی که به عایشه افترا زدند و اهانت کردند را مجازات کرد. در جنگ جمل نیز با وجود اقدامات تخریبی که عایشه علیه امیرالمؤمنین(ع) انجام داد، ایشان فرمود: با وجود آنچه که گفتم عایشه احترام گذشته را دارد و حسابش با خداست.
این رفتار امام، بازخورد خوبی در رفتار عایشه داشت و او بعدا بارها گریه میکرد و میگفت: کاش قبل از ماجرای جمل مرده بود و در آن حادثه حضور نمییافتم. پس از پایان جنگ جمل وی دیگر در مسایل سیاسی وارد نشد و در مدینه مستقر شد.
در روز جنگ جمل مردی شروع به دشنام دادن و نسبت ناروا دادن به عایشه شد، مردم گرد او جمع شدند، عمار وقتی مطلع شد و به آن مرد گفت: خاموش باش این ناستوده «عو عو» میکنی، آیا به زنی که همسر پیامبر(ص) بود، دشنام میدهی و تهمت میزنی؟ این در حالی است که عمار دستپرورده امیرالمؤمنین(ع) است و سمبل دفاع از ولایت و بصیرتافزایی در آن دوران است، ولی این رفتارها را مذموم میداند./ فارس
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.